sâmbătă, 17 mai 2008

Pentru fanii Eurovision Song Contest.... o prima serie de documente

...care mi-au fost puse la dispozitie de catre CNCD cu ocazia vizitei mele facute la cererea acestei autoritati autonome aflate in subordinea Guvernului Romaniei.

Primul document este o adresa transmisa CNCD de catre Presedintele - Director General al TVR Dl. Alexandru Sassu, prin intermediul Cabinetului domniei sale.





Asa cum va spuneam si in postul din ziua respectiva , domnul Sassu s-a simtit obligat sa sublinieze ca " fiecare membru al juriului a acordat puncte pieselor muzicale conform propriei opinii artistice" . Probabil ca domnia sa este mult prea ocupat ca sa si vizioneze materialele de mai jos, dar poate are si el un om de incredere in echipa lui si care sa mai fie onest pe deasupra, care sa-i spuna cam ce " opinii artistice au avut in momentul jurizarii votului Titus Andrei si Victor Socaciu" :



Deci... cum zicea Dl. Titus Andrei? Ca juriul a fost impartit in doua nu pe criterii de calitate a melodiei prezentate ci daca trebuie sa ne reprezentam sau nu prin noi insine. ioi... adica daca sa ne reprezentam la Eurovision Song Contest belgrad 2008 prin romani sau prin straini? Ah... ma puteti ajuta un pic sa imi dau seama daca este vorba de o disputa pe criterii de nationalitate? Si va mai rog sa ma lamuriti daca disputa asta are de-a face cu opiniile artistice sau cu cele patriotarde, pt ca eu sunt dilemat rau.





Parca acelasi lucru l-a spus si dl Socaciu in data de 28 februarie? Cum ? A votat o melodie romaneasca care sa reprezinte natiunea la un concurs intre natiuni? Pey denumirea oficiala nu e Eurovision Song Contest? E cumva Eurovision Nations Contest? De ce nu a protestat in vreun fel dl Socaciu cand telespectatoarea care a intrat in direct i-a spus ca nu e corect sa accepti o melodie in concurs careia sa nu ii dai nicio sansa la o jurizare corecta pe motiv ca nu nici compozitorii si nici interpretii nu sunt romani? Miroase a aprobare tacita a observatiilor doamnei?

In fine... sa rememoram cateva din afirmatiile facute in emisiunea Marinei Almasan de dupa selectia finala:




Pocorschi? Zicea ceva despre faptul ca nu mai suntem pe vremea fanariotilor ca sa fim nevoiti sa angajam " arnauti care sa ne poarte razboaiele" ? Si asta cu toate ca recunoaste ca el crede ca piesa celor de la Biondo a fost o piesa foarte buna si ca este convins ca din acest punct de vedere este in asentimentul colegilor lui muzicieni. Oare si in asentimentul lui Titus Andrei si Victor Socaciu? Probabil.

Cum a zis Dl.Ursulescu? Ca e o competitie intre natiuni si nu o competitie de cantece? Poate nu o fi stiind nici el limba engleza ca domana Dida Dragan ( veti vedea mai jos ca stiu ce vorbesc). Nici macar limba engleza de balta? Tragic, nu?

Doamna Almasan Socaciu are tupeu sa reproseze romanilor ca " nu avem darul de a ne SPRIJINI intre noi romanii" . Pacat ca nu a detaliat mai mult pt ca e tare interesant subiectul asta.

Horia Moculescu... s-a erijat in postura de guru al muzicii usoare romanesti desi tot ceea ce scoate el din cap sunt simple opinii, pe care le-ar vrea sa aiba valoare de sentintza irevocabila. Avea el dreptul moral de a spune in direct la TVR ca daca ar fi castigat niste straini selectia nationala, asta nu ar fi favorabil nici organizatorilor, nici concursului in sine si nici tarii?


Zsolt Kerestely...zicea ceva de o Nationala a Romaniei in care nu pot " juca" decat romanii? ( vezi http://www.youtube.com/watch?v=5tFwE49_3cs de la minutul 8.20 al materialului pana la final), iar Pocorschi ii tinea isonul. Imi permiteti sa imi fie mila de cei doi?

************************************************************************************


Bunnnn... dar haideti sa ii lasam pe cei de mai sus si sa ne intoarcem la celelalte documente in posesia carora am intrat prin intermediul CNCD.

Desi multi cred ca l-au vazut deja, iata regulamentul concursului ce a fost incalcat cu voiosie de catre organizatori:




Primul vizitator care gaseste singur ce paragrafe din regulamentul de mai sus au fost incalcate cu voiosie de catre TVR primeste drept bonus o vacantza in propria batatura la batut covoare si o punga de grisine. Deja imi e lehamite sa spun ce nastrusnicii au facut organizatorii astfel incat telespectatorii sa nu poata fi INFORMATI in timpul derularii votului despre evolutia acestuia. Dar cu siguranta ca in pana joi va voi pune la dispozitie punctul meu de vedere pe care il voi prezenta CNCD.

************************************************************************************

Nu stiu daca ati avut ocazia sa vedeti cu proprii dvs ochi cum arata foile de votare ale membrilor juriului, dar aveti aceasta ocazie acum:













La o prima privire pot face doua afirmatii despre continutul fiselor de votare, si anume:

1. Organizatorii concursului au facut o brambureala atunci cand au impartit fisele de votare( sau chiar inainte de..), astfel fisa lui Mihai Ogasanu a ajuns la Dida Dragan iar cea a Didei a ajuns la Mihai Ogasanu. Ca la handbal" pase-n doi cu schimb de locuri" . As putea spune ca asta a fost o pura intamplare. Dar nu a fost asa. Si asta pt ca brambureala se petrecuse inainte de distribuirea fiselor catre membrii juriului. Cum demonstrez asta? Foarte simplu: cu afirmatia de la punctul 2.
2. Doamna Dida nu stie o boaba de limba engleza si ca urmare cineva din randul organizatorilor care stia asta s-a simtit dator sa scrie in romaneste de mana titlurile a 9 melodii din finala, care erau in engleza. Asta s-a intamplat INAINTE DE IMPARTIREA FISELOR pentru simplul motiv ca daca s-ar fi intamplat DUPA impartirea acestora, nu mai era nevoie ca acelasi organizator sa fie nevoit sa stearga nervos cu pixul numele celor doi printate din calculator pe listele in cauza si sa le inlocuiasca intre ele.
Logice cele doua afirmatii de mai sus?
Cine dracu se gandea ca ele- fisele- vor fi vazute de altcineva din " afara institutiei" ?

*************************************************************************************

(Va urma...pt ca mi s-a trezit vecinul)

Din episodul urmator:

1.Cum arata situatia voturilor prin telefon si sms?
2.Cum arata si cum ar fi trebuit sa arate clasamentul intr-o tara normala, la acelasi concurs, cu aceiasi concurenti si acelasi juriu?
3.Discutiile de la audierea CNCD din 15 mai 2008.
4.Discutii cu avocatul TVR dupa iesirea de la audiere.

PS. Rugati-va sa iasa vecinul la fotbal ca sa va pot da si restul.

Numai bine!

Iosif

3 comentarii:

bully spunea...

chiar sunteti un spin in coastele baietilor " destepti " din muzica usoara romaneasca...nu va lasati si chiar va rog , daca e nevoie , organizati un nou poll , un referendum , ceva...doar asa...sa vada zmecherii ca nu sunteti singur...va urmarim in continuare si ne rugam ca demersurile dvs sa se soldeze cu un mare sut in fund dat de adevaratele autoritati , mogulilor , moculestilor , etc etc...

rica spunea...

Buna dimineata,
Ce am scris aseara, cu pata de vin, etc., era o gluma mai mult decat nevinovata- in contextul mesajului dumneavoastra de la 7:16 dimineata, imi dau seama ca si stupida.
Imi cer scuze daca prin acea gluma am lasat sa se inteleaga altceva.
Va respect si sustin initiativa.

Iosif spunea...

nu mi-am facut absolut nicio problema din pucntul asta de vedere. Cred ca e mai important ce se scrie in documentele respective decat o pata de culoare. :)